Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Україна не має успіхів на полі бою

Таке повідомлення поширюють нібито на сайті медіа «Українська правда» та у фейсбуку на сторінці Biohosdo. У дописах ідеться, що ми «перемагаємо виключно в інформаційній війні», і додано зображення скелетів, які буцімто мають уособлювати загиблих українських військових. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери Центру стратегічних комунікацій. Вони встановили, що сайт, на якому розміщений текст про поразки на полі бою, є клоном сайту «Української правди». Агітпроп використовує домен pravda-ua.com, тоді як справжня адреса – pravda.com.ua. Також ці наративи поширюються через порожню сторінку Biohosdo. Згідно з отриманими даними, ця кампанія була запущена 5 червня, а фейкова сторінка створена 17 травня.

У такий спосіб пропагандисти намагаються посіяти зневіру серед українців та переконати в тому, що сенсу чинити опір немає. Раніше «Детектор медіа» пояснював маніпуляцію, що нібито за словами генерала США, Росія перемагає Україну у війні.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join