Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У США визнали, що події у Бучі є лише частиною української пропаганди

Таку тезу поширюють російські пропагандисти посилаючись на слова американського політолога Джима Джатраса. Як пише StopFake, Джим Джатрас — один з постійних «розмовляючих голів» на російських пропагандистських ресурсах RT і Sputnik, а від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Джатрас заявляв, що навряд чи Україна існуватиме як держава, а президент Зеленський, швидше за все, буде президентом у вигнанні. Як пишуть фактчекери, він також заявляв, що російські аргументи у цій війні більш «вагомі» й захищав Московський патріархат та поширював російську дезінформацію про Православну Церкву України. «У такий спосіб коментарі Джатраса не є чимось дивним, а йдуть у ногу з наративами російської пропаганди про звірства в Бучі та інших містах Київської області, які були виявлені після того, як область була деокупована», — пишуть фактчекери зі StopFake. Однак офіційних заяв США з такими твердженнями щодо Бучі не було, тому говорити, що США визнали події у Бучі пропагандою — не можна. 

Крім цього, як пише Центр протидії дезінформації при РНБО, Росія продовжує використовувати так званих західних експертів, щоби поширювати свою пропаганду про Україну. Серед них і колишній офіцер американської армії Девід Пейн, який багато років співпрацює з Кремлем. Як зазначають у Центрі, під час повномасштабної війни Росії проти України цей «експерт» поширював в іноземних ЗМІ тези про те, що «Захід має припинити постачання зброї до України, щоб не провокувати росію на ще більшу агресію» та «Україна має віддати Росії Крим і Донбас, щоб уникнути третьої світової війни». «Всі ці заяви не мають нічого спільного з реальністю. Кремль роками вибудовував свою пропагандистську кампанію для дискредитації цивілізованого світу, вдаючись до підкупу та вербування навіть західних високопосадовців», — додають у Центрі.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join