Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message У США «планують» перенести столицю України до Львова у разі перемоги Росії

Прокремлівські медіа пишуть, що Сполучені Штати Америки нібито поступово готуються до остаточного «програшу» України на полі бою. Тому в західних посадовців буцімто з’явився план перенести столицю України до Львова. У публікаціях посилаються на видання Asian Times. 

Аналітики VoxCheck узялися за кейс та пояснили, що автор матеріалу про перенесення столиці України вже раніше був помічений на поширенні прокремлівського порядку денного в медіа. Тобто жодних доказів, що США «мають» певні плани на Україну, нема. Наприклад, автор ширив ще тези, мовляв, Україна не здатна перемогти. Також у листопаді 2023 року він стверджував, що США збираються замінити Володимира Зеленського, влаштувавши державний переворот. Однак такі вкиди безпідставні й не мають жодного доказового підґрунтя, це радше підігравання методичкам російської пропаганди. 

Та й зрештою, сама риторика, буцімто у США нібито є якісь плани щодо української держави, які «імплементуватимуть» без згоди останньої чи, щонайменше, під тиском, — не нова. Агітпроп часто розганяє наратив про так званих «зовнішніх управлінців» в Україні. Нібито українські політики підпорядковуються цим рішенням, без права оскаржити їх. Будь-які події, що відбуваються в Україні та не на користь Росії, нібито спричинені управлінням «ззовні». Так пропагандисти прагнуть сформувати образ країни-маріонетки, яка самостійно не може існувати. Скажімо, Україна повсякчас потребує «захисту». 

І переконують, що найчастіше від «зовнішнього управління» страждають мирні люди, які платять податки «бозна-куди», зазомбовані «західними цінностями» і буквально втратили право бути почутими. Тобто показують, що такий «вплив» є недобрим і призводить до стагнації всіх сфер життя людей. 

Так російська пропаганда прагне відмежувати себе від Заходу, зокрема, показуючи, що партнерство між державами неможливе в нинішніх умовах, адже західні країни мають корисливі плани щодо будь-яких «чужинних» земель. Звісно ж, коли Москва налаштовує відповідних акторів політики проти себе — не дивно, що побратимів у неї залишається мало. Розвертаючи свій вектор частково на Азію, Кремль захоплює за собою союзників: Білорусь, Еритрея, Сирія, КНДР — це ті країни, наприклад, які активно блокують будь-які законодавчі ініціативи, спрямовані на підтримку України, в Генасамблеї ООН. А ось раніше партнерські відносини з Китаєм на тлі російсько-української війни дещо загострилися. Тож скільки тих вірних «товаришів» лишається в Росії, опріч країн з недемократичним режимом, — питання спірне. 

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join