Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure У Ріо-де-Жанейро на статую Христа-Спасителя не одягали українську вишиванку

В українському сегменті фейсбуку поширюють фотографії та новину про те, що в бразильському Ріо-де-Жанейро статую Христа-Спасителя нібито одягнули в гігантську вишиванку. Буцімто це зробили в межах акції на підтримку України. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. Вони знайшли оригінал фотографії статуї, а також відредаговане фото в соцмережі Х (колишній Твіттер), яке з’явилося ще у серпні 2022 року. Його виклав користувач Metreveli Nugzar, який висміює проросійських політиків. 

Про вбирання статуї у вишиванку також не писали ні на сайті, ні на сторінках та інших ресурсах посольства України в Бразилії та посольства Бразилії в Україні.

Раніше ми спростовували фейк про те, що мурахи винесли ікону Ісуса Христа зі зруйнованого будинку в Макіївці.

Author: Олександра Котенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join