Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure У мережі поширили фото Романа Вінтоніва під виглядом «іноземного найманця» з Міжнародного легіону ЗСУ

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширили фото журналіста Романа Вінтоніва, відомого також як Майкл Щур, з шевроном-прапором Канади і написали, буцімто за повідомленнями французьких джерел, «останніми днями Російська армія посилила удари по Міжнародному легіону ЗСУ, що формується з іноземних найманців, на території Луганської області». Це — неправда.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. Вони знайшли фото Романа Вінтоніва у твітері, його він опублікував  8 травня 2022 року, подякував за нещодавній візит прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо та позначив його в дописі. Роман Вінтонів служить у 112-ій бригаді Сил територіальної оборони ЗСУ та є громадянином України, а не іноземним добровольцем.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються створити видимість, що Росія воює проти колективного Заходу. Раніше «Детектор медіа» пояснював, як Росія розмиває реальність за допомогою новомови, називаючи іноземних бійців «іноземними найманцями».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join