Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Маріуполі знайшли документи полку «Азов». У них йдеться, що місцеве населення налаштоване проросійськи у 70% випадків.

Російські ЗМІ, зокрема «РИА Новости», розповсюдили фейкові документи нібито полку «Азов», знайдені в Маріуполі. У цих документах начебто йдеться про підготовку до бойових дій у Маріуполі та передмісті. Також у фейковому документі зазначається, що «місцеве населення налаштоване проросійськи у 70% випадків». Однак російська пропаганда припустилася помилки з перекладом: хоча «документ» написаний українською мовою, гриф таємності на ньому російською. «Документам присвоєно дивний гриф "секретно" замість українського — "таємно"», — звернули увагу в Центрі протидії дезінформації при РНБО.

Водночас теза про «70% проросійські налаштованого населення» теж не відповідає дійсності, про це свідчать різні опитування. Попри високий рівень недовіри до влади, у Маріуполі у 2021 році було позитивне або нейтральне ставлення до України. Зазначимо, що сильних проросійських настроїв не було й раніше, згідно з опитуванням 2015 року, більшість жителів південно-східних областей не бачать Донбас поза Україною; опитування 2016 року свідчить, що 72% жителів вільних територій Донбасу хотіли б, аби регіон був у складі України. Станом на травень 2022 року в усіх регіонах України абсолютна більшість жителів погано ставляться до Росії, зокрема, на Півдні 90% погано ставляться, на Сході – 85%. 82% громадян, які продовжують проживати на окупованій після 24 лютого 2022 року території, негативно ставляться до Росії, і лише 6% позитивно ставляться до неї.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join