Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Куп’янську заарештували російських вчителів, які приїхали навчати українських дітей за російською програмою

Про таке пишуть анонімні телеграм-канали та російські медіа. Нібито слідчий комітет Росії розпочне кримінальне провадження за фактом арешту вчителів у Харківській області. Фейк потрапив і в український інфопростір через проросійські медіа та блогерів. Вони посилались нібито на коментар віце-прем'єр-міністерки Ірини Верещук, що затриманих судитимуть за статтею 483 ККУ (порушення звичаїв та законів війни). Мовляв, покарання для них передбачає до 12 років позбавлення волі й вони не підлягають обміну, адже не є військовополоненими. Деякі телеграм-канали натякали й на те, що не всі «вчителі» доживуть до суду. Це — неправда.

Як повідомила журналістка Ірина Ромалійська з посиланням на Офіс генерального прокурора України, українські правоохоронці не затримували російських вчителів на деокупованих територіях Харківської області. Інформацію про затримання не підтвердили в Офісі президента України. Згодом російська влада також спростувала інформацію про затримання російських вчителів в Україні.

Найімовірніше, цю новину поширили проросійські ресурси умисне, щоб продемонструвати «безжальність» української влади, а згодом і її «недолугість». Цей фейк перегукується і з наративом російської пропаганди про «українських нацистів». Раніше поширювали фейки, про те, що школярі на тимчасово окупованій частині Харківщини обирають російську мову навчання. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join