Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Брюсселі провели мітинг із вимогою припинити допомогу Україні.

Інформацію про це поширив пропагандистський російський Первий канал. У повідомленні йдеться, що «пока горячие головы соревнуются в милитаристской риторике, простые европейцы гадают, как спасти собственный бюджет. 80 тысяч человек вышли на митинг в Брюсселе с требованием прекратить тратить десятки миллионов евро на Украину и направить эти деньги на индексацию зарплат». Проте це — неправда. Як пише The Insider, з початку війни до початку червня Бельгія виділила на допомогу Україні 77 млн. євро. Населення країни на початок 2022 року становило 11 584 008 осіб. У такий спосіб, на кожного жителя Бельгії припало 6,65 євро. Не на місяць, а за три з лишком місяці. У квітні бельгійський телеканал VRT повідомляв, що прем'єр-міністр Олександр Де Кро пообіцяв направити на допомогу Україні значно більшу суму — €800 млн — і ці гроші вже закладені в затверджену кабінетом міністрів бюджетну угоду. У цьому випадку на кожного припаде €69,06 за рік.

«Ймовірно, Перший канал вважає бельгійців настільки дріб'язковими, що вони здатні через це зробити масову маніфестацію», — пишуть фактчекери. Насправді ж маніфестація в Брюсселі справді була. Люди вийшли проти зростання цін і підвищення вартості життя. Але пов'язати її із вимогою припинити допомогу Україні здогадався лише Первий канал.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join