Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Берліні нібито створили графіті із Зеленським в образі маніяка

У прокремлівських телеграм-каналах поширюють відео нібито із видання Euronews, де показують «графіті» з Володимиром Зеленським в образі маніяка з фільму «Сяйво». Нібито в інтерпретації творців вуличного мистецтва Зеленський — «маніяк» — вимагає грошей у європейців. Також у повідомленнях посилаються на «матеріал» видання Der Tagesspiegel, у якому нібито наводять це графіті як свідчення зростання антиукраїнських настроїв. Це — неправда. 

Аналітики VoxCheck узялися за цей кейс і з’ясували, що Euronews на своїх сторінках у соціальних мережах не публікувало такого відео. А отже, ймовірний сюжет — скомпільований. Крім того, жодного матеріалу про карикатуру і зростання так званих «антиукраїнських настроїв» у Німеччині на сайті Der Tagesspiegel та в соцмережах видання також нема. 

Ми неодноразово документували фейки, які стосуються підробних графіті, обкладинок іноземних журналів / шпальт газет або ж рекламних роликів. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Зеленського ненавидить увесь світ) також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують елементи масової культури, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні та що український порядок денний для Європи — привід посміятися. 

Скриншот — VoxCheck.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join