Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Що писали анонімні телеграм-канали про вступ Фінляндії до НАТО

Фінляндія — нейтральна держава, яка після повномасштабного вторгнення Росії в Україну кардинально змінила свій статус і стала 31-м членом найбільшого військово-політичного альянсу. Відтепер Росія межує з НАТО на всьому західному кордоні (крім України та маріонеткової Білорусі), і Альянс контролює переважну більшість узбережжя Балтійського моря. Якщо бажання України вступити до НАТО нібито змусило Росію завдати превентивного удару у вигляді вторгнення (спочатку у 2014, тоді у 2022 році), то реальне приєднання сусідньої Фінляндії до Альянсу спричинило в рази слабшу реакцію. Відтак Путін заявив, що у Москви немає таких проблем із Гельсінкі, як із Києвом. Тобто немає ні територіальних суперечок, ні інших видів конфронтацій, тому й реакція на вступ Фінляндії до НАТО така м’яка. Подібні заяви з боку Кремля звучать як спроби виправдатися та згладити кути. Росія зреагувала на вступ Фінляндії до НАТО низкою пропагандистських меседжів. Зокрема, вони з'явилися в телеграм-каналах, що транслюють проросійську риторику. Ми виокремили деякі з них.

1. Російські пропагандисти висловили низку «суворих зауважень». Мовляв, Фінляндія стала недружньою до Росії державою, тож Кремль «вживатиме військово-технічних заходів» у відповідь на розширення НАТО. Цей меседж покликаний запевнити внутрішню аудиторію, що у Росії готові до різних сценаріїв розвитку подій. Нібито Росія робить симетричний (насправді радше символічний) крок у відповідь. І хоча кордон НАТО та Росії удвоє збільшився, у разі потреби Кремль може дати відсіч. Та чи справді зміна геополітичного вектора означає «антиросійський поворот»? Вступ до НАТО — це про власну безпеку та безпеку регіону, а не про ворожість до Росії.

2. Пропагандисти стверджують, що членство Фінляндії в НАТО означає втрату фінського суверенітету та геополітичної ваги. За їхньою версією, Фінляндія стала одним зі слабких світових гравців, які нічого не вирішують у міжнародних справах. Насправді вступ до НАТО означає зміцнення оборонної здатності, а колективна безпека лише закріплює синергію та взаємодоповнюваність сил союзників. Подібні зауваження з боку кремлівських пропагандистів — це спроба змістити увагу й подати найбільшу проблему Москви — вступ сусідньої держави до недружнього (за версією Росії) військово-політичного союзу як проблему самої Фінляндії. 

3. Вступ до Альянсу дорого обійдеться Фінляндії. Цільовий показник військових витрат союзників сягає 2% ВВП, тож економіка держави ледь «потягне» оборонний бюджет, це неабияк ударить по кишені пересічних фінів, — запевняє російський агітпроп. Після початку російської воєнної агресії проти України країни НАТО постали перед потребою у збільшенні витрат на  оборону, тож наступний саміт у Вільнюсі може погодити мінімальний рівень оборонних витрат для членів НАТО на рівні 2%, що раніше вважалося бажаним показником. Насправді у 2022 році оборонний бюджет Фінляндії вже майже сягнув бажаної позначки — 1,96%, тож маніпуляція росіян має непереконливий вигляд. Радше це чергова спроба темою економіки відвернути увагу від основного питання — факту вступу.

4. НАТО не планує розміщувати свої війська у Фінляндії. Пропаганда намагається заспокоїти, що у Росії все під контролем, а дії Альянсу на його східному фланзі будуть узгоджуватися з Кремлем. Знову ж таки, це гра на внутрішню аудиторію й спроба заспокоїти збентежених росіян, яким втовкмачували, що чергова хвиля розширення НАТО на схід неприйнятна, але коли це відбулося, агітпроп став запевняти, що нічого страшного не сталося, адже натовські солдати у Скандинавії не наблизяться до російського кордону. 

5. Фінляндія — в НАТО, а Україну водять за ніс обіцянками. Мовляв, Фінляндія з легкістю вступила в Альянс, тоді як Україна йде тернистим шляхом — через війну, величезні втрати та непопулярні реформи. У такий спосіб російський агітпроп хоче знецінити євроатлантичний курс України й переконати, що сподівання Києва на вступ до НАТО — марні. Насправді ж до організації не можуть прийняти державу у стані війни, адже це автоматично означатиме активізацію п’ятої статті Вашингтонського договору (напад на будь-яку союзницю розцінюється як напад на увесь Альянс). У 2018 році Україна визнана aspiring country (державою, що має намір стати членом Альянсу). А у 2022 році Україна заявила, що подає заявку про вступ до НАТО, втім цей документ є винятково політичним і не має юридичного значення. Попри це, Україна є кандидатом на вступ, і ми маємо всі шанси реалізувати наш намір після остаточної перемоги України у війні.

Author: Леся Бідочко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join