Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Шахраї обіцяють українцям шість тисяч гривень «новорічної» допомоги

Повідомлення поширюють через соціальні мережі та месенджери. Мовляв, кожен українець може отримати одноразову грошову виплату як новорічну допомогу. У повідомленнях розмістили посилання, за яким слід зареєструватися нібито для отримання грошей. Зазначають, що це – допомога від держави, яку «наказом призначив президент Володимир Зеленський».

Фактчекери проєкту Брехунець перевірили ці повідомлення. За посиланням прихований анонімний телеграм-канал із назвою «Виплати від Держави кожному громадянину України». На аватарці каналу встановлений логотип додатка «Приват24». Втім, на каналі автори розповідають, що грошову допомогу можна отримати в трьох банках, назви яких зазначають з помилками.

Під назвою кожного з банків опублікований лінк нібито на «особистий кабінет», в якому можна подати заявку на отримання новорічної «допомоги». Однак, замість «особистого кабінету» розміщена форма, в якій пропонують ввести номер банківської картки, пароль та пін-код. Тобто, замість «допомоги» шахраї отримують доступ до банківських рахунків.

На сайті президента України немає жодної інформації про грошову допомогу з нагоди новорічних свят. У пресслужбі «Приватбанку» фактчекерам підтвердили, що жодної новорічної допомоги від держави вони не виплачують. Немає інформації про ці «новорічні виплати від держави» й на сайтах інших банків.

Раніше шахраї обіцяли українцям зимові виплати від Євросоюзу.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join