Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Сфабрикований росіянами заголовок на обкладинці шотландського видання про Зеленського, який «провокує ядерну кризу»

Проросійські джерела поширюють фото нібито обкладинки шотландської газети The National із заголовком «Зеленський провокує ядерну кризу» на першій шпальті. Також видання нібито запитує: «Чому план перемоги Зеленського становить загрозу ядерній безпеці всього світу?».

Насправді видання The National не випускало такого матеріалу, а обкладинку газети було відредаговано. Про це пишуть у проєкті StopFake. У своєму офіційному акаунті в соцмережі X видання опублікувало, як виглядав випуск The National за 18 жовтня 2024 року. На першій шпальті не було жодних новин про Володимира Зеленського та Україну загалом. Натомість там ішлося про урочисте прощання з колишнім шотландським прем’єром Алексом Салмондом, який помер від серцевого нападу 12 жовтня 2024 року. 

Справжня обкладинка The National за 18 жовтня. Джерело: сторінка The National у соцмережі X 

Росіяни спекулюють на темі ядерної зброї після оприлюднення Плану перемоги Володимиром Зеленським і його заявою про те, що гарантією безпеки для України могла б бути або ядерна зброя (від якої держава відмовилася в 1996 році), або членство в НАТО. Попри те, що згодом президент уточнив, що Україна не розробляє та не планує відновлювати ядерну зброю, Путін уже встиг звинуватити Україну в провокаціях. Однак саме Росія регулярно використовує ядерний шантаж як інструмент зовнішньої політики. 

Раніше ми аналізували російський меседж, мовляв, Україна намагається спровокувати Росію на ядерний удар.  

Author: Віталій Михайлів,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join