Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Російський музикант Сергій Шнуров їздив на тимчасово окуповану Луганщину

Інформацію про те, що Сергій Шнуров відвідав місто Ірміно на Луганщині поширили російські пропагадистські медіа з посиланням на російського актора Георгія Болоньєва. Пізніше фото, на якому Шнуров нібито перебуває на Луганщині, з’явилося і на сторінках українських онлайн-медіа. Однак це — неправда. 

Фото виявилося фейком. Шнуров з лайкою звинуватив російських пропагандистів у тому, що вони пофотошопили його старе фото до картинки із Пригожиним і Болоньєвим. Провладні російські медіа також спростували фейк із посиланням на слова прессекретаря Шнурова Сергія Гугучкіна. Мовляв, співак зараз перебуває в Туреччині та бере участь у корпоративному заході. Пізніше Болонєв оприлюднив у російській соцмережі Vkontakte інші спроби цього ж фото і написав, що Шнурова плутають з російським актором Сергієм Гарусовим. І так роблять не тільки читачі соцмереж, а й жителі окупованого Стаханова, які бачили Гарусова особисто.

«Детектор медіа» перевірив фото. Встановити автора і місце фільмування неможливо, оскільки у соцмережах затирають метадані про те, хто створив зображення. Зворотний пошук вихідного зображення в інтернеті через пошуковики й розширення TinEye не переконливий через засмічення перепублікуваннями зображення. Проте аналіз зображення у додатку InVid показує сліди редагування. Насамперед правої частини зображення, де нібито має бути Шнуров. Це свідчить про те, що на фото з Ірміного Шнурова й справді немає. Гарусов лише на три сантиметри нижчий за Шнурова, цю різницю можна приглушити шапкою, вищим взуттям чи підйомом на пальці ніг. Отже, їх справді могли «сплутати».

Використання світлин знаменитостей, які насправді не були на тимчасово окупованих українських територіях — новація для російських пропагандистів. Раніше вони публікували новини про зірок, які й справді відвідували окуповані території з, начебто, ідейних міркувань.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join