Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Росіяни ширять «документ» про заборону виїзду за кордон юнакам від 15 до 18 років

Такий «документ» поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У «документі» йдеться, що юнакам від 15 до 18 років заборонено виїжджати за кордон. 

Центр стратегічних комунікацій дослідив цей кейс та виявив, що документ — фейковий. Як пояснюють аналітики, «документ» містить у собі низку неточностей, зокрема: 

  • Автори посилаються на постанову Кабміну №57, хоча згідно з цією постановою, такі обмеження під час воєнного стану стосуються лише чоловіків від 18 до 60 років;
  • Автори «документа» припустилися граматичних й орфографічних помилок, зокрема використали русизми.

Нагадаємо, «Детектор медіа» раніше спростував фейк, у якому йшлося, що українських неповнолітніх юнаків нібито не випускають за кордон, тому що «їх скоро мобілізуватимуть».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join