Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Росіяни поширюють дезінформацію, що в ЛНУ ім. Івана Франка відкрили набір до команди «мовних інспекторів»

У російському пропагандистському телеграм-каналі пишуть, що ініціатива мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа створити так звані «мовні патрулі» в місті викликала резонанс на заході України. Так, у Львівському національному університеті імені Івана Франка вже нібито відкрили набір до команди «мовних інспекторів». Серед обіцяного ― безплатні обіди, кар'єрне зростання та тімбілдінги в «BANDERA CAMP». 

У львівському університеті не оголошували набір до «мовних інспекторів». Такої інформації немає ні на сайті ЛНУ, ні на сторінках закладу вищої освіти в соцмережах

Насправді російські пропагандисти спекулюють на ініціативі мера Івано-Франківська. Марцінків пояснив, що такі патрулі толерантно робитимуть зауваження при вживанні російської мови й пропонуватимуть відвідати мовні курси. Він також додав, що це ― волонтерська ініціатива, самі волонтери не матимуть якихось особливих повноважень і, відповідно, не каратимуть порушників. А Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь прокоментував цю ініціативу, наголосивши, що Івано-Франківськ був єдиним обласним центром, у якому не було мовної програми.

До того ж на зображенні, яке поширюють росіяни, містяться речі, які видають пропагандистів. Наприклад, фото хлопця, який стоїть із плакатом «будемо воювати до загину», повторює російський наратив про війну до «останнього українця».

Скриншот із російського пропагандистського телеграм-каналу

Цим вкидом росіяни мають на меті підживити свій давній меседж про утиски «російськомовного населення» в Україні. Дещо раніше ми аналізували дезінформаційний вкид, мовляв, Зеленський почав війну проти російськомовного населення Донбасу.

Author: Віталій Михайлів,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join