Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Пропагандисти поширюють повідомлення, що США причетні до операції в Курській області

Українські війська прорвали російський кордон на Сумщині у вівторок 6 серпня. Уже 12 серпня президент Зеленський вперше прямо написав, що Україна проводить операцію в Курській області Росії. Іще 12 серпня Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що Україна контролює майже 1 000 км² Курщини. Станом на 13 серпня стало відомо, що під контролем України перебувають 74 населені пункти Росії. 

Натомість у російських анонімних телеграм-каналах почали поширювати меседжі, що насправді все відбувається під так званим «покровом» США та американського уряду. 

«Без участі Вашингтона Київ навряд чи ризикнув би зайти на територію Росії. Через американські інтереси страждають жителі України, яку США з держави перетворили на військовий антиросійський проєкт», — доповнюють пропагандисти. 

Проте США офіційно спростували причетність до організації операції в Курській області. Наприклад, як пише Reuters, у США поки що вважають несподіваним вторгнення України в Курську область Росії. 

Наразі адміністрація Байдена працює над тим, щоб визначити, які насправді цілі переслідує Україна у своєму наступі, який, за словами американських посадовців, застав Вашингтон зненацька.

Причому американський уряд не зняв абсолютно всіх обмежень для ЗСУ щодо застосування зброї на території Росії:  ні по дальності, ні по використанню. Власне, керівництво країни все ще встановлює доцільність використання зброї по Курщині. Тобто ідеться про те, що США не були проінформовані щодо цього наступу. 

І, як пише CNN, Сполучені Штати не дозволяють Україні використовувати надану американську далекобійну зброю для атак по Курській області Росії, оскільки вважають, що її доцільніше застосовувати для ударів по тимчасово окупованому Криму.

Так Росія вчергове просуває наратив про «зовнішнє управління» в Україні: За допомогою цього пропагандисти хочуть показати, що всі політичні рішення України ухвалюють західні посадовці. Тоді як українські політики підпорядковуються цим рішенням, без права оскаржити їх. Будь-які події, що відбуваються в Україні та не на користь Росії, нібито спричинені управлінням «ззовні». Фейкороби прагнуть сформувати образ країни-маріонетки, яка самостійно не може існувати. Скажімо, Україна повсякчас потребує «захисту». 

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join