Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Президент Сербії заявив, що Захід «погрожуючи та шантажуючи» змушує його приєднатися до санкцій проти Росії

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нібито президент Сербії Александр Вучич заявив про те, що країни Заходу йому погрожують та намагаються  «схилити на правильний бік». Автори повідомлень посилаються на інтерв'ю Александра Вучича сербській телекомпанії «РТС». Це — маніпуляція. 

Аналітики проєкту The Insider взялися за цей кейс та встановили, що автори повідомлень спотворили контекст інтерв'ю. В оригінальній версії Александр Вучив говорив, що і Росія, і представники країн Заходу намагаються перетягнути президента Сербії «на свій бік». Захід, наприклад, закликає підтримати санкції проти Росії, адже безпека України — означає безпека Європи. Водночас Росія хоче, імовірно, щоб Александр Вучич не підтримував санкції. Він додав, що зараз тиску на Сербію з метою запровадження санкцій проти Росії немає. 

Поширюючи цю маніпуляцію, пропагандисти хочуть дискредитувати керівників країн Заходу, які нібито вдаються до шантажу й відкритих погроз. Водночас підживлюють наратив про існування так званого «Колективного Заходу», який об’єднався проти Росії задля її знищення.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join