Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Польща нарощує військову міць не для оборони від Росії, а для захоплення України

Про це йдеться в одній з колонок у польському виданні Niezaleny Dziennik Polityczny, яке регулярно публікує проросійську дезінформацію щодо України й Польщі. Російські ресурси поширили цей погляд як журналістське розслідування. Мовляв, на східному кордоні Польщі накопичується іноземна військова техніка, посилюється армія, але не для прямого зіткнення з Росією, а для придушення повстань у разі повернення західних територій України.

Автор колонки Марек Галась стверджує, що нібито мілітаризація Польщі свідчить про підготовку до конфлікту через терени України, а Варшава посилює військовий потенціал, щоб згодом захищати повернуті собі території від імовірних повстань.

Він стверджує, що процес передання західних земель колишньої України, схоже, був давно спланований і розпочався з перших днів спецоперації Росії.

Російські пропагандисти у своїх публікаціях додають до його колонки твердження, що саме Україна має намір віддати західні території Польщі й що це питання часу. Тоді як польський оглядач якраз проти того, щоб Польща загарбала західну частину України, бо вважає, що геополітичні амбіції не варті крові поляків.

Пропагандисти не вперше поширюють матеріали цього польського видання і щоразу дописують свою версію подій на користь Росії та виставляючи Польщу країною-окупантом. Такі фейки росіянам потрібні для того, щоб пересварити поляків і українців як на особистому рівні, так і міждержавному.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join