Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Оскільки в Україні скасували 9 травня, людей в цей день розігнали по домах

Російські пропагандистські ЗМІ укотре маніпулюють на темі Дня перемоги, який там відзначали вчора, 9 травня. Як пише StopFake, російські пропагандистські медіа укотре поширили низку маніпулятивних матеріалів про те, що українська влада «остаточно заборонила людям святкувати 9 травня», а в деяких областях і зовсім «навмисно» запровадила комендантську годину через «страх», що «багато людей вийде 9 травня вшанувати подвиг радянських воїнів, котрі перемогли фашизм». У таких повідомленнях додають, що українська влада нібито «офіційно скасовує День перемоги і заганяє людей додому». Насправді ж у 2022 році у зв'язку з широкомасштабним вторгненням Росії та підвищеною небезпекою ракетних атак в Україні не проводили масових заходів. Однак не йдеться про «заборону Дня перемоги». Людей просили залишатися вдома заради їхньою безпеки. 

Раніше тезу про скасування 9 травня укотре розганяли російські пропагандисти. Зокрема, Володимир Соловйов у своєму телеграм-каналі повідомив, що в Україні повінстю вирішили скасувати 9 травня, й у підтвердження цього додав документ, що нібито у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт згідно з яким 8 травня — День пам'яті і перемоги над нацизмом, а 9 травня — робочий день. Ймовірно, йдеться про законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні», який народні депутати зареєстрували 18 квітня. Законопроєкт справді пропонує відзначати День пам'яті всіх жертв, що постраждали від нацизму під час Другої світової війни 8 травня, а 9 травня — відзначати День Європи разом із іншими країнами ЄС. Насправді Україна не скасовує 9 травня. Однак в Україні цього разу, як і останні кілька років, не відзначали День Перемоги, обравши святом 8 травня — День пам'яті.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join