Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Окупанти підготували псевдоісторичну методичку для навчання українських дітей на тимчасово окупованих територіях

Зокрема, за нею проводитимуть уроки першого вересня на тему «Моя історія». Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Як пише ГУР, запропонований «план» містить псевдоісторичні факти та «божевільні» ідеї. У ньому дослівно повторюють пропагандистські виступи російських телевізійних ідеологів: «Україну створив Ленін», «української мови не існує», «всі українські герої – злочинці», «Україну має бути знищено».

Більшість тез цього документа суперечать не лише історичним фактам, але й здоровому глузду. Пропагандисти стверджують, що «Захід, що почувається світовою геополітичною периферією, прагне підірвати єдність і стабільність “Серцевинної Землі”» – Росії, понад 80% її громадян належать до одного триєдиного народу – це росіяни (великороси), українці (малороси) та білоруси, – східні слов'яни, спадкоємці Древньої хрещеної у Херсонесі князем Володимиром». Насправді хрещення Русі відбулося в Києві, у Херсонесі хрестили власне Володимира.

Акцентуючи російський імперіалізм, окупанти розповідатимуть, що «Стародавній Русі, Російській імперії та сучасній Росії була уготована доля спадкоємиці великої Візантії, яка колись була центром всього цивілізованого світу, мала найбільшу культуру і глибоку релігійну традицію». Нібито спершу в Старій Ладозі та Новгороді виникли центри ранньої російської державності, а згодом і в Києві. Хоча насправді обидва російських міста молодші ніж Київ.

Також за «планом» передбачено розповідати, що «Грушевський почав конструювати український історичний міф, що обертався навколо Галичини, і видавати українською мовою газету, для кожного випуску якої винаходив кілька нових “українських» слів”».

«Більшовики вирішили створити свою Україну, але на комуністичний лад. Так виникла “Україна імені Володимира Ілліча Леніна”… Українська мова нав'язувалась людям насильно». Насправді саме радянська влада продовжувала політику російської імперії та цілеспрямовано обмежувала використання української мови.

За альтернативною історією «багато хто переписався в українці з кар'єрних міркувань». Насправді єдина національність, яка сприяла кар’єрі в радянському союзі – росіянин.

Не оминули й міфу про «бандерівців», які нібито після Другої світової «осіли в Канаді» та «роздували в післявоєнній радянській Україні зло». Щодо сучасності, то США, ЄС та НАТО «тиснули на українську владу для перетворення України на “антиросію”».

Саме тому для окупантів «напружена боротьба має закінчитися перемогою і звільненням наших земель і наших людей від терору бандерівців».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join