Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake На тлі війни в Україні розвинулася торгівля людськими органами

У грузинськомовному сегменті соцмереж поширюють інформацію, що через війну в Україні значно розвинувся незаконний бізнес — торгівля людськими органами. Спершу це повідомлення в ефірі грузинського прокремлівського «Sezoni TV» озвучив ведучий програми Ніколоз Мжаванадзе. Він заявив, що «бізнес торгівлі органами» започаткували в Україні, а органи постраждалих експортуються до різних країн світу.

Мжаванадзе також заявив, що «були серйозні звинувачення» щодо торгівлі органами проти сім'ї експрезидента Грузії Міхеіла Саакашвілі, зокрема його колишньої дружини Сандри Рулофс.

Проте це — неправда.

Як пишуть аналітики Myth Detector, звинувачення щодо торгівлі органами в умовах війни в Україні — дезінформація, яка поширюється Росією майже від початку великої війни, з весни 2022 року.

Зокрема, таку інформацію у травні поширювали кремлівські ЗМІ. Насправді ж трансплантація органів є складною та обмеженою у часі медичною процедурою, яку неможливо провести в польових умовах. Безпідставні звинувачення в тому, що після початку війни на сході України в країні активно торгують органами військових і до цього процесу причетні різні політичні лідери поширювалися в різний час з 2014 року.

Міжнародний Комітет Червоного Хреста відповів на поширене відео 31 травня, в якому йшлося про нібито нові випадки торгівлі людьми. У заяві зазначається, що відео містить неправдиві звинувачення. В організації пояснили, що в межах своєї роботи вони не збирали дані про здоров'я дітей, наголошуючи, що натяки на причетність Червоного Хреста до торгівлі органами є «однозначно неправдивими твердженнями». 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join