Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Медведчука обміняли заради «референдумів»

Автори багатьох «патріотичних» телеграм-каналів в Росії були обурені не лише обміном керівництва полку «Азов», яке російська влада обіцяла віддати під трибунал та взагалі виключала можливість їхнього обміну, а й тим, що серед тих, кого віддали Росії, є Віктор Медведчук.

Військове чи політичне керівництво РФ досі не прокоментувало обмін через обурення «патріотів», які вважають його поразкою, — реальною й інформаційною. Але російські пропагандисти та піарники докладають значних зусиль, аби дистанціювати керівництво РФ в інформаційному полі від будь-яких поразок та перекласти відповідальність на когось іншого. Тому коментувати обмін понад 200 українських військових та іноземців, які воювали на боці України, доручили ватажку «ДНР» Денису Пушиліну.

Він заявив, що «сам підписав наказ» про обмін, що дещо дивно, оскільки обмін був скоординований зусиллями групи перемовників, серед яких президент Туреччини, кронпринц Саудівській Аравії, представники офісу президента Зеленського – і ніхто з цих країн, звісно, не визнавав «ДНР» «стороною конфлікту», а Пушиліна – тим, що хоч щось може вирішувати. Ще й надто, Ердоган подякував зусиллям «Зеленського та Путіна» за створення можливості обміну.

Але російська пропаганда поширює коментар саме Пушиліна, де він пояснює, що Медведчука «звільнили з українського полону». Хоча Медведчук був під вартою, і є громадянином України, тому не може бути у полоні, — завдяки його попереднім «заслугам» саме в організації обмінів полонених. І начебто відсутність Медведчука в Росії «ускладнювала референдум і підтримку цього референдуму». Отже, затриманий Медведчук ускладнював процес «волевиявлення» на окупованих частинах України, тож як «вільний Медведчук» допоможе «референдумам», які почнуться вже завтра, Пушилін звісно не пояснив.

Всі ці незрозумілі заяви  - черговий доказ, що в будь-яких поразках російська пропаганда намагається перекласти відповідальність на «народ Донбасу». Наприклад, під час  контрнаступу ЗСУ в Харківський області, саме мобілізованих з окупованих територій Донецьких та Луганських областей російська  пропаганда звинуватила в поразці.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join