Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Маніпуляція про те, що середня ціна кілограма картоплі в Україні становить понад 50 гривень

У російських телеграм-каналах поширюють відео, на якому жінка стверджує, що ціна на картоплю в одному з магазинів Одеси складає близько 40-50 грн/кг. Відповідно, нібито одеситка обурюється й каже, що не знає, чого їй більше боятися — прильотів чи цін у магазинах. 

Насправді це — маніпуляція, про що повідомили в проєкті VoxCheck. На відео жінка показує один із найдорожчих сортів картоплі, який доступний в асортименті супермаркету «Сільпо», ― домашню картоплю сорту «Гранада». Водночас в українських супермаркетах можна знайти цей овоч дешевше. Наприклад, у тому ж «Сільпо» в Одесі є картопля по 31–35 грн/кг. В інших магазинах, таких як «АТБ» або «Таврія В» ціни на кілограм картоплі коливаються від 25 грн/кг до 27 грн/кг. 

Також, за даними Держстату, середня ціна на картоплю в Україні станом на серпень 2024 року складає близько 20 грн за кілограм. Однак це не найвища ціна за поточний рік, адже ще в червні українці купували цей овоч в середньому по 28 грн за кілограм.

Отже, є сорти картоплі, які коштують дорожче — по 50–60 грн/кг. Так само як і інші товари, наприклад, чай, який можна придбати за 70 грн, а можна за 129 грн. Тому подібні відео, які поширюють росіяни, є маніпулятивними, адже не відображають усіх ринкових цін, а вибірково демонструють дорожчі.

Раніше ми спростовували інформацію, що 70-річну пенсіонерку нібито побили за те, що вона відмовилась здавати картоплю на ЗСУ.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join