Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Маніпуляція інформацією про нібито заборону розрахунку криптовалютою

У російських джерелах поширюють інформацію, що Національний банк України буцімто оголосив криптовалюту незаконною, а ПриватБанк, своєю чергою, нібито заборонив проводити операції з нею.

Однак насправді пропагандисти зманіпулювали інформацією, пишуть у проєкті StopFake. Першоджерелом маніпулятивного повідомлення стало скандальне видання, що перебуває під санкціями Ради національної безпеки і оборони за постійне поширення фейків і російських пропагандистських наративів.

В інтерв’ю агенції «Інтерфакс» голова НБУ Андрій Пишний справді сказав, що гривня була й залишається єдиним законним засобом платежу в Україні. Водночас у державі паралельно існує ринок криптовалют, який потребує врегулювання та виведення з тіні:

«Чи працюємо ми над цим викликом? Так, працюємо. Відбулося кілька технічних місій МВФ, метою яких було глибоке вивчення різного досвіду і напрацювання комплексних пропозицій щодо законодавчого врегулювання ринку віртуальних активів, які б врахували європейський досвід і вимоги щодо фінансового моніторингу», — розповів Пишний.

Тобто очільник НБУ не анонсував ніяких заборон щодо використання криптовалюти — він лише сказав, що наразі статус цього інструменту в Україні невизначений, однак НБУ працює над цим питанням. Ба більше, за словами самого Пишного, мета Нацбанку — не витіснити криптовалюту, а «створити максимально прозорі та зрозумілі правила гри на цьому ринку».   

Раніше ПриватБанк дійсно обмежив проведення виведення гривні на криптовалютні біржі. Утім, це рішення було прийнято ще на початку повномасштабного вторгнення на підставі Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». Водночас і це обмеження стосувалося тільки міжнародних операцій і ніяк не заважає клієнтам користуватися криптовалютою в межах України. 

Дещо раніше ми аналізували російський фейк, мовляв, платіжна система VISA таки повертається на терени Росії.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join