Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Херсонська вода заражена холерою

У локальних групах соцмереж поширювали інформацію, нібито в Херсоні очікують на появу холери у воді, що спричинить смертність «більшу, ніж від ковіду». Причиною спалаху хвороби нібито є «трупи», що «розкладаються» біля річок, які впадають у Дніпро. Це — фейк. 

На нього звернули увагу в херсонському виданні «Кавун.City». Його журналісти зʼясували, що повідомлення з фейком, яке поширюють у херсонських чатах, уже використовували в російських локальних чатах рік тому. При цьому фейк тоді спростовували і в російських медіа.

Журналісти видання також наголошують, що абревіатура БСМП, на яку посилаються у фейку, рідко використовується в Україні, що вказує на російську природу створення «повідомлення». Інформацію з фейку також спростували Херсонська МВА та місцевий водоканал, нагадуючи, що воду з річки Дніпро для водопостачання не використовують. 

У такий спосіб пропагандисти хочуть викликати паніку серед населення та недовіру до місцевої влади. Все це робиться для відвернення уваги від злочинів росіян на фронті.  

Торік агітпроп запускав хвилю подібних фейків і щодо українських міст, зокрема про «заражену воду» в Києві й Одесі. 

Author: Артур Колдомасов,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join