Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Індійський журнал опублікував на обкладинці карикатуру на Зеленського зі свастикою і прем'єр-міністра Великої Британії

Скриншот нібито обкладинки щотижневика «Ananda Vikatan» з президентом України Володимиром Зеленським та прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком вперше з'явився на проросійському телеграм-каналі англійською мовою під назвою Donbass Devushka.

Далі картинку поширювали грузинські, російські та проросійські англомовні користувачі у соціальних мережах. На малюнку – Зеленський намагається затулити чорну свастику помаранчевою, прикрашеною крапками, щоб приховати зв’язок із нацизмом. Йому приписані слова тамільською мовою, що перекладаються: «Ну які ж ми нацисти? Ми просто фанати індійської культури!». Ця обкладинка – фейкова.

Аналітики проєкту Myth Detector виявили, що на обкладинках «Ananda Vitakan» здебільшого зображені місцеві знаменитості, а у 2022 році на обкладинках журналу не було жодної карикатури, Зеленський і Сунак не фігурували на жодній з обкладинок. Дата виходу на фейковій обкладинці зазначена 31 жовтня. Але цей журнал щотижневик, і два його останні випуски були від 2 листопада і 26 жовтня.

У кожного журналу є свій порядковий номер виходу та напис під назвою журналу тамільською мовою «видання №… тамільською», а на фейковій обкладинці написано – «спеціальне видання».

Цим фейком російські пропагандисти намагаються донести іноземній аудиторії, що українці нібито приховані нацисти. Так звану денацифікацію у росії використовували як привід нападу на Україну.

Для Індії свастика – це релігійний символ бога сонця та означає щастя. Її можна зустріти у храмах, на вітринах магазинів, мотоциклах та навіть в офіційних документах. Нещодавно прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді закликав путіна «перейти на шлях миру». А прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, який має індійське коріння, після вступу на посаду запевнив у продовженні курсу своїх попередників на підтримку України. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join