Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Гумористична газета Charlie Hebdo зобразила на обкладинці «розлючену» українську шаблістку Ольгу Харлан

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нещодавно французький сатиричний тижневик Charlie Hebdo нібито розмістив на обкладинці ілюстрацію, присвячену нещодавній ситуації на чемпіонаті світу з фехтування в Мілані. Тоді українська шаблістка Ольга Харлан відмовилася потиснути руку суперниці з Росії, яка програла. У повідомленнях дописують, мовляв, автори висміяли вчинок української спортсменки. Це — неправда.

Фактчекери проєкту StopFake дослідили цей кейс і визначили, що такої обкладинки не існує. Згідно з архівом на офіційному сайті видання, газети з такою першою шпальтою не існує. Несправжню обкладинку зробили за допомогою фотошопу.

У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що весь світ налаштований проти України й підтримує Росію.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join