Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Фейковий відеосюжет про те, що вибори в США стали головною мішенню «української дезінформаційної кампанії»

9-10 жовтня 2024 року в Ризі, столиці Латвії, відбулася конференція присвячена боротьбі з дезінформацією «EU DisinfoLab annual conference». Реагуючи на цю подію, у польському проросійському телеграм-каналі поширили інформацію, мовляв, на конференції повідомили, що українська дезінформація стала проблемою перед виборами в США. Головною метою Києва нібито є зміцнення позицій Камали Гарріс як основного прихильника продовження війни та постачання зброї в Україну. А за останні 4 місяці кількість дезінформації від «українських агентів впливу» нібито зросла на 55-60%. Повідомляючи це, пропагандисти посилаються на відеосюжет, який нібито випустив американський журнал WIRED.

Насправді ця інформація не відповідає дійсності ― відеосюжет є сфабрикованим. Його не знайти ні на офіційному сайті WIRED, ні на сторінках журналу в соцмережах. Імовірно, пропагандисти просто наклали логотип WIRED на відео, а сам сюжет підробили.

Окрім цього, у відеосюжеті згадується звіт під назвою «Disinfo 2024: Ukrainian November», але такого звіту не публікували в мережі. Найімовірніше, інформацію про його існування вигадали.

Зрештою, на сайті та в соцмережах організації EU DisinfoLab, яка проводила згадану конференцію, також немає жодної інформації про «українську дезінформаційну кампанію» напередодні президентських виборів у США.

Цим дезінформаційний вкидом пропагандисти намагаються віддзеркалити звинувачення, які висувають до Росії, щодо втручання у вибори в США. Раніше ми писали про дослідження BBC, яке показало, що Кремль за допомогою ШІ та фейкових сайтів намагається втрутитися у вибори в США.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join