Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Фейк: Запоріжці нібито створили електронну петицію, в якій просять відкрити протирадіаційні укриття для всіх жителів міста, а не тільки для «привілейованих»

Проросійські телеграм-канали поширюють інформацію, що на сайті Президента України Володимира Зеленського жителі міста Запоріжжя зареєстрували електронну петицію про «відкриття протирадіаційних укриттів». У тексті звернення йдеться, що в місті є такі укриття, але потрапити до них нібито неможливо, якщо ти не знайомий із «потрібними» людьми. Як «доказ» пропагандисти додають скриншот петиції. 

Фейкова петиція. Джерело: проросійський телеграм-канал

Насправді такого звернення не існує. У цьому можна переконатися, перевіривши петицію, скриншот якої поширюють пропагандисти, на сайті електронних петицій. Так, на сайті Президента України звернення під номером №22/215б442-еп немає. Ба більше, його й не могло існувати, оскільки номер петиції містить зайву літеру «б» посередині. Натомість, якщо прибрати зайве, то петиція під номером №22/215442-еп справді існує, однак її тема є іншою, і датована вона ще 11 січня 2024 року. 

Скриншот із сайту Президента України

Також Центр протидії дезінформації заявив, що це – фейк. Росіяни в черговий раз створили фейкову петицію, імовірно, за допомогою графічного редактора, та видали її за справжню. Наприклад, дещо раніше ми фіксували дезінформацію про нібито існування петиції про присвоєння 3-й окремій штурмовій бригаді ЗСУ імені Ірини Фаріон.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join