Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Фейк, що у Швейцарії відбувається спалах кору нібито «через українських біженців»

Кремлівські телеграм-канали поширюють інформацію, нібито кількість випадків захворювання на кір у Швейцарії зросла через українських біженців. Федеральний офіс громадського здоров’я Швейцарії (FOPH) припускає, що збудник занесли до Швейцарії з-за кордону. А пропагандисти зробили висновок, що завезли цей вірус саме українці, адже в Україні буцімто активно поширюється кір.

Фахівці VoxCheck пояснили, що на запит у Федеральному офісі громадського здоров’я Швейцарії відповіли, що збільшення захворюваності на кір не пов’язане з українськими біженцями. Власне, невідомо, чи були серед хворих українці. Про це не повідомляли на сторінках Федерального офісу громадського здоров’я у соціальних мережах та на сайті.

За останніми даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні за перші 7 місяців 2024 року зафіксували 152 випадки захворювання на кір. Тоді як у 2023 році за аналогічний період було лише 30 хворих. Тобто кількість хворих справді зросла, але не йдеться про масштабний спалах, що вимірюється тисячами. Востаннє спалах кору в Україні був у 2017-2019 роках, тоді на кір захворіло понад 110 тисяч людей.

Так агітпроп лишень намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — для того, щоб зменшити підтримку України. Про це ми згадували у власному дослідженні. Російська пропаганда від початку великої війни в Україні намагається дискредитувати біженців, які вимушено покинули Україну, щоби врятувати своє життя.

 Пропагандисти регулярно поширюють фейки про них; називають біженців утриманцями; стверджують, що вони виїхали за кордон не задля безпеки, а заради наживи; вони розносять різні хвороби тощо. Це потрібно пропагандистам, щоб утвердити думку, що українці — поганці, які не цінують допомогу, яку надають їм мешканці інших країн, користуються їхньою добротою.

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join