Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Фейк про українських біженців у Вроцлаві, які нібито створили графіті «Батько наш Бандера — діти, не вчіться польською, а вчіть українську»

У анонімних телеграм-каналах, зокрема у пропагандистському каналі Niezależny Dziennik Polityczny, поширюють так зване графіті, яке буцім намалювали українські біженці в одному із польських міст. На зображенні можна побачити червоно-чорний прапор та надпис «Батько наш Бандера». На іншому фото — текст: «… діти, не вчіться польською, тільки українською». У повідомленнях переконують, що світлини зроблені на одному місці. 

Однак, скориставшись зворотним пошуком в Google, вдалося встановити, що світлини із «графіті» публікували лише в проросійських сегментах соцмереж. При чому, вперше опублікували фото 5 днів тому станом на 2 вересня 2024 року. До цього жодне поважне польське медіа, враховуючи місцеві організації, не виходили з такими новинами. Отже, найбільш імовірно, що це фото підробили за допомогою спеціальних редакторів. 

Нагадаємо, що Niezależny Dziennik Polityczny – фейковий ресурс, створений виключно для поширення вигідних Росії пропагандистських меседжів. 

Ми неодноразово документували фейки, які стосуються підробних графіті, обкладинок іноземних журналів / шпальт газет або ж рекламних роликів. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Зеленського ненавидить увесь світ) також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують елементи масової культури, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні та що український порядок денний для Європи — привід посміятися.

Зрештою, так агітпроп лишень намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — для того, аби зменшити підтримку України. Про це ми згадували у власному дослідженні. Російська пропаганда від початку великої війни в Україні намагається дискредитувати біженців, які вимушено покинули Україну, щоби врятувати своє життя.

Пропагандисти регулярно поширюють фейки про них; називають біженців утриманцями; стверджують, що вони виїхали за кордон не задля безпеки, а заради наживи; вони розносять різні хвороби тощо. Це потрібно пропагандистам, щоб застовпити думку, що українці — поганці, які не цінують допомогу, яку надають їм мешканці інших країн; користуються добротою мешканців інших країн.

Наприклад, нещодавно ми повідомляли, що аноніми поширювали підробний сюжет нібито французького видання Le Figaro у якому йшлося про «українського біженця-вбивцю».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join