Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Джо Байден визнав, що Путіна неможливо перемогти

Такі повідомлення поширюють російські пропагандистські медіа й телеграм-канали, що транслюють проросійську риторику. Доказом своїх слів автори повідомлень додають аудіозапис, який намагалися видати за «злив» із закритої для преси зустрічі президента США Джозефа Байдена з американськими конгресменами. Мовляв, Байден під час цієї зустрічі офіційно визнав, що Путіна і Росію неможливо перемогти. Проте це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери StopFake. Як виявилося, пропагандисти посилаються на аудіо, яке називають «зливом в мережу запису розмови зустрічі президента США з американськими конгресменами», однак на 15-секундному записі звучить чоловічий голос, який має лише деяку схожість із голосом Байдена.    

Проте в аудіозаписі, як стверджують фактчекери, звучить не голос президента Байдена, а його імітація. «StopFake запропонував прослухати аудіо декільком американцям, і всі вони з упевненістю сказали, що англійська мова — нерідна для людини, яку намагаються видати за слова Байдена.  На аудіо, яке нібито доводить одкровення президента Байдена, звучить зовсім не голос американського президента, а незграбна підробка з грубими фонетичними помилками», — пишуть фактчекери.

Проте поширення таких фейків вигідне російським пропагандистам, аби вкотре показати, що в перемогу України нібито ніхто не вірить. Зокрема, і її віддані партнери. Мовляв, всі давно зрозуміли, що з Росією боротися немає сенсу, адже вона непереможна. У такий спосіб пропагандисти прагнуть переконати аудиторію, що перемога безумовно за Росією.

Author: Ольга Білоусенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join