Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Дезінформація: Україна разом із США «планує» ракетний обстріл «по дітях»

Фахівці Центру протидії дезінформації зафіксували інформаційну кампанію з боку російських медіа, які транслюють прокремлівську риторику. Із посиланням на службу зовнішньої розвідки Росії стверджують, начебто Україна «з подачі» США готує інсценування російського ракетного удару по одному з дитячих закладів в Україні.

Жодних доказів на підтримку своєї неправдивої тези фейкороби не змогли навести. Тобто жодного «обстрілу» Україна не планує. Тимчасом Росія обстрілює Україну ледь не щодня, нищачи цивільну інфраструктуру, житлові будинки, лікарні, школи та дитсадки. Натомість пропагандисти пояснюють, що Москва нібито не вдається до терористичних атак, а цілиться в «центри прийняття рішень». Мовляв, Кремль атакує лише об’єкти, де розміщена військова техніка чи перебувають військовослужбовці, а отже, «не порушує» жодних норм та звичаїв ведення війни. 

Власне, Росія намагається приховати свої злочинні дії щодо мирних українців, прикриваючись терміном «центри прийняття рішень». Та знаходить собі виправдання, що обстріл військових об’єктів — це норма для війни. Проте українські міста щоденно потерпають від російських ракет та дронів

Пропагандисти намагаються розколоти українське суспільство, посіяти паніку та внести розкол серед українців і водночас знайти виправдання власним злочинам.

Поширюючи дезінформацію, яка спекулює темами життя дітей в умовах війни, зокрема так званих дітей Донбасу, російська пропаганда прагне дискредитувати Україну та українську владу в очах як власного, так і західного суспільства. У розповідях російського агітпропу про життя дітей на окупованих територіях та в зоні бойових дій українська влада й військові постають безжальними «карателями», мета яких — винищити так званий народ Донбасу, який «добровільно обрав бути з Росією». Розповідаючи такі історії, російська пропаганда прагне перевернути реальність і показати, що українську владу й армію ніщо не зупинить на шляху до досягнення цілі. 

Читайте ще: Українці, яких Москва перетворює на ворогів: як Росія виправдовує депортацію українських дітей.

War
Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join