Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Дезінформація, що 5-та бригада НГУ вимагає від шкіл гуманітарну допомогу в обмін на евакуацію з Харкова

Пропагандистські ресурси поширюють інформацію, нібито військові 5-ї бригади Національної гвардії України почали збирати «мито» зі шкіл. Так, військові нібито вимагали в керівників Харківської гімназії №110 і Харківського ліцею №170 зібрати гуманітарну допомогу в обмін на евакуацію з Харкова в разі небезпеки. У відповідних дописах росіяни посилаються на публікацію на фейсбук-сторінці 5-ї Слобожанської бригади НГУ від 5 жовтня 2024 року, в якій ішлося, що Харківська гімназія №110 і Харківський ліцей №170 зібрали гумдопомогу для військових. 

Насправді ж інформація про «вимагання гуманітарної допомоги» є безпідставною, повідомляють у проєкті VoxCheck

Обидва навчальні заклади регулярно звітували про надання допомоги військовим щонайменше від грудня 2023 року. Навчальні заклади не вказували конкретний підрозділ, кому призначалась допомога, але в одному з постів зазначали, що це для бійців на Харківському та Донецькому напрямках. На цих напрямках, зокрема, воює й 5 бригада НГУ.

У Харківській гімназії №110 часто реалізовували різні проєкти, у рамках яких діти робили окопні свічки, збирали посилки для військових, малювали листівки, які передавали військовим. У ліцеї №170 також готували смаколики для бійців. Своєю чергою, 5-та Слобожанська бригада у своєму дописі у фейсбуці вказувала, що Харківська гімназія №110 надає їм допомогу ще з осені 2022 року. Окрім цього, ще у квітні 2024 року Харківська гімназія №110 і Харківський ліцей №170 організовували спільні збори для 5-ї бригади НГУ. Немає жодних підтверджень, що вони робили це через примус із боку військових.

Раніше ми публікували спростування того, що в українських школах викладачі «змушують» учнів здавати гроші на ЗСУ.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join