Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Чоловікам, які не оновили дані в ТЦК, скасують атестати й дипломи, — постанова Кабміну

Прокремлівські медіа поширюють скриншот новини нібито від «Української правди» про скасування шкільних атестатів та дипломів про вищу освіту чоловікам, які не оновили дані в ТЦК. Ці зміни нібито відбулися відповідно до постанови Кабміну. 

Але фактчекери VoxCheck взялися за цей кейс і дізналися, що це — фотофейк. Кабінет Міністрів України не видавав постанову із таким змістом. Фейкороби підробили скриншот статті «Української правди», замінивши заголовок та ілюстрацію оригінального матеріалу.

На сайті або в соцмережах «Української правди» немає відповідної статті. Водночас на скриншоті вказаний час та дата публікації «новини» — 14 серпня, 15:11. У цей час видання опублікувало матеріал авторки Валентини Романенко під заголовком «Генштаб закликав українців та іноземців не проникати в зони бойових дій без дозволу». У ньому не йшлось про скасування атестатів.

Пропагандисти віднедавна почали підроблювати сюжети, матеріали від відомих медіа, використовуючи їхні дизайн-елементи, щоб викликати у глядача ефект впізнаваності й довіри до одного з якісних медіа. Наприклад, нещодавно ми повідомляли, що аноніми поширювали підробний сюжет нібито французького видання Le Figaro, в якому йшлося про «українського біженця-вбивцю».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join