Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Червоний Хрест виплатить 3000 гривень біженцям, переселенцям, військовим тощо

У мережі поширюють фейки про нібито грошову допомогу від Червоного Хреста України, мовляв організація виплатить 3000 гривень біженцям, переселенцям, військовим, дітям до 18 років та людям, які втратили роботу. Для цього пропонують перейти у телеграм-бот. Червоний Хрест України заперечив цю інформацію й закликав не передавати особисті дані та номери банківських карток шахраям. «Будьте уважними, перевіряйте інформацію на офіційних джерелах Червоного Хреста України, наприклад на сайті redcross.org.ua, — зазначили в організації. — У разі виявлення фейкової інформації, повідомте нас, надіславши посилання фейкового джерела та лист на пошту — sos@redcross.org.ua».

Шахраї часто маніпулюють українцям та запускають схеми з нібито грошовою допомогою від держави, від банків, від інших організацій чи країн. Якщо ж ви стали жертвою шахрайської схеми й надали шахраям свої дані для входу в соцмережі або дані банківської картки, варто негайно замінити паролі для входу, змінити СVV-код банківської картки або перевипустити картку. Нагадуємо, що не можна вводити свої персональні дані та реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих веб-сайтах, та радить налаштувати контроль руху коштів (SMS-інформування, ліміти на операції тощо). Банки ніколи не запитують у користувачів PIN-код до платіжної картки, СVV-код, коди підтверджень платежів та паролі до інтернет-банкінгу. Так само жодній установі для обробки ваших даних не потрібні ваші паролі для входу в соцмережі. Паролі просять вести лише шахраї, щоб отримати доступ до вашого акаунту. Попереджаємо, що шахраї часто створюють клони сайтів соцмереж, банків та інших установ. Щоб уникнути проблем — не заходьте на ці сайти за посиланням, шукайте офіційні сайти через пошуковик, звертайте увагу на їхні адреси — одна зайва літера чи неправильне написання може свідчити, що цей сайт є підробкою.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join