Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Через українських біженців кількість крадіжок в польських магазинах зросла на третину

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в Польщі відчутно зріс рівень магазинних крадіжок. Мовляв, це все через українських біженців, які «нехтують усіма законами». Автори повідомлень посилаються на матеріал польської газети «Rzeczpospolita», в якому нібито досліджували питання крадіжок за участі українських біженців. Це — маніпуляція. 

Пропагандисти спотворили контекст усього матеріалу, адже у ньому йшлося про загальну тенденцію крадіжок у Польщі. Згідно з даними Головного управління поліції, які опублікувала газета «Rzeczpospolita», у 2022 році кількість крадіжок у магазинах зросла на 31,1 %. Журналісти пояснюють, що крадуть здебільшого у маленьких крамничках основні продовольчі товари. Також вони наголосили, що відповідальність за крадіжки несуть переважно організовані злочинні групи. Водночас жодних згадок про «українських біженців» не було. Хоч і сам матеріал має назву «Поляки все більше крадуть товари із крамниць», журналісти досліджували загальне питання крадіжок, не апелюючи до конкретних людей чи вікових груп. 

Російська пропаганда систематично маніпулює питанням українських біженців за кордоном. У такий спосіб вони намагаються представити українських переміщених осіб як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — для того, аби зменшити підтримку України та українців. Про це ми писали у власному дослідженні.

Нагадаємо, «Детектор медіа» раніше також аналізував маніпуляцію, користуючись з якої пропагандисти стверджували, що нібито через російську мову ставлення багатьох поляків до українців погіршилося.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join