Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Через наплив українських біженців, у Польщі зросла кількість інфікованих ВІЛ

Таку інформацію поширюють російські пропагандистські ЗМІ. У повідомленнях йдеться, що за останні пів року в Польщі значно зросла кількість ВІЛ-інфікованих. У текстах пропагандисти посилаються на польське Міністерство охорони здоров'я. Мовляв, у відомстві сказали, що ситуація з захворюванням на СНІД в країні погіршилася через українських біженців. Нібито саме вони завезли інфекцію в країну й поширюють її там. Проте це — маніпуляція.

Як пишуть фактчекери StopFake, насправді ж у МОЗ Польщі пояснювали, що кількість зафіксованих випадків захворювання в країні могла збільшитися через українців, що приїхали — серед яких є і ВІЛ-інфіковані. Їх вписують у загальну статистику, а також пропонують консультації та лікування. Те, що у Польщі значно зросла захворюваність на ВІЛ-інфекцію через «наплив біженців», ніхто не стверджував. Раніше фейк про те, що українці поширюють ВІЛ, стосувався Естонії.

Російська пропаганда систематично поширює брехню про українських біженців за кордоном, щоб змінити суспільну думку як щодо самих біженців, так і щодо того, що відбувається в Україні. Російська дезінформація про українських біженців, зокрема, будується на розбіжностях у цінностях людей. Наприклад, пропаганда називає українців нацистами (у сенсі — радикальними ксенофобами) чи стверджує, що українці не готові працювати, щоб забезпечити себе, а лише живуть користуючись з податків європейців. Більше про дезінформацію, яку російський агітпроп поширює щодо українських біженців, читайте у дослідженні Детектора медіа.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join