Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Бюджет американської організації з розшуку дітей нібито скоротили задля допомоги Україні

Таку інформацію поширюють російські пропагандисти. У деяких магазинах США на пакуваннях з-під молока нібито розмістили оголошення про зниклого безвісти хлопчика на імʼя Елайджа. Зробила це буцімто громадська організація National Centre for Missing and Exploited Children (NCMEC) й підписала пакування таким чином: «Ми б знайшли Елайджу, якби уряд не скоротив наш бюджет задля посилання допомоги в Україну». 

Насправді ці фотооголошення — фейкові. Про це повідомляють фактчекери з проєкту StopFake. Комунікаційна директорка NCMEC Анджелін Хартман на запит StopFake відповіла, що організація не друкувала таких листівок — хтось інший скористався їхнім логотипом без дозволу.

Відповідь комунікаційної директорки NCMEC на запит StopFake

Імовірно, на фото пакування з-під молока додали підпис про Україну  в графічному редакторі. 

Крім того, фінансуванням NCMEC займається Департамент юстиції США, завдання якого — забезпечувати правопорядок та правосуддя всередині країни, тож про жодні «скорочення бюджету заради допомоги Україні» не може йтися. Ба більше, фінансування, надане Департаментом юстиції організації NCMEC, навпаки, зросло в порівнянні з 2021 роком. 

Якщо у 2021 році Департамент юстиції виділив організації майже 37 мільйонів доларів, то у 2022-му ця сума склала вже понад 44 мільйони. У 2023 році організація отримала більш як 51 мільйон доларів. Також в організації є й інші джерела фінансування. Чимало ресурсів надають приватні донори, у тому числі великі корпорації на кшталт Google і Zoom. 

У такий спосіб російська пропаганда прагне підживити наратив, мовляв, «західне суспільство вже втомилося від війни в Україні». На думку пропагандистів, такі фейки можуть повпливати на мінімізацію міжнародної підтримки України. Раніше ми спростовували інформацію, що економіст Роберт Кійосакі нібито назвав будь-які фінансові вливання в Україну безглуздими.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join