Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Більше тисячі польських найманців загинули в Україні

Про це йдеться у повідомленнях російських медіа та проросійських телеграм-каналів. Нібито за десять місяців війни в Україні загинуло близько 1200 поляків, які воювали на боці української армії як найманці. Нібито ще кілька тисяч найманців поранені чи травмовані. У деяких повідомленнях пишуть, що нібито Варшава чекає на «оплату» за свою дружбу проти Росії. Це — неправда.

Як пишуть фактчекери StopFake, першоджерелом цих новин є видання Niezależny Dziennik Polityczny, яке неодноразово поширювало російську дезінформацію. Автором статті зазначено вигаданого Якуба Можняка. Так само не існують й інші «члени редколегії» цього видання.

За даними з відкритих джерел, в Україні загинуло п’ятеро польських добровольців, жоден з яких не є солдатом польської армії.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join