Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Армія Північної Македонії нібито братиме участь у війні в Україні

Російська пропаганда поширює інформацію у балканському сегменті фейсбуку, нібито армія Північної Македонії має готуватися до участі у війні в Україні. Мовляв, це відбудеться через майбутнє залучення НАТО. У розповсюдженні цієї інформації вони посилаються на слова президента Хорватії, який нібито критикував місію НАТО NSATU (Security Assistance and Training for Ukraine), стверджуючи, що це означає втручання Альянсу у війну в Україні. Втім це – фейк.

На нього звернули увагу фактчекери македонського проєкту Truthmeter. Вони стверджують, що місія NSATU створена для тренування українських сил і координації допомоги, але не передбачає участі НАТО в бойових діях. Насправді, президент Хорватії висловлював занепокоєння щодо потенційних ризиків від такої місії, проте це не є загальноприйнятою думкою в його країні. Його коментарі розкритикував прем’єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович.

Мета цього фейку – поширити страх і дезінформацію, щоб викликати антинатівські настрої серед населення Північної Македонії та інших країн, які підтримують Україну. Пропаганда намагається дискредитувати НАТО та посіяти сумніви щодо його місії, а також створити ілюзію неминучого втягнення країн-членів Альянсу у війну. Окрім цього, такий меседж прагне спровокувати антагонізм і підштовхнути до протестів проти НАТО та підтримки України. Такі маніпуляції спрямовані на те, щоб відвернути увагу від реальних проблем і злочинів, які Росія скоює в Україні.

Author: Артур Колдомасов,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join