Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Американський полковник, який прогнозує швидку поразку Україні, робить це з першого дня війни

Російська пропаганда постійно використовує іноземців, аби довести, що весь світ на боці Росії й підтримує її в російсько-українській війні. Також  пропаганда вдає, що думка американця — це офіційна позиція США, а думка італійця — це офіційна позиція Італії, і так далі.

Найчастіше для створення вигляду, що всюди, і навіть у США, все більше й більше «підтримують Росію» чи «розуміють Путіна», чи «вірять в переможну силу російської армії», використовують американських колишніх військових, здебільшого прихильників експрезидента Дональда Трампа. Вони часто з’являються на каналі Fox News і там роблять провокаційні заяви, які використовує потім російська пропаганда. Проте насправді факти, озвучені в заявах, не мають нічого спільного з реальністю.

Один з таких експертів — ексрадник глави Пентагону полковник Дуглас Макгрегор. 2020 року Трамп хотів призначити його на пост посла в Німеччині, але Сенат не підтримав кандидатуру. Після цього його призначили радником виконувача обов'язків міністра оборони; на цій посаді він залишався три місяці — до зміни адміністрації.

2014 року Макгрегор підтримав анексію Криму і виступив в ефірі RT, де стверджував, що жителі Криму — росіяни, а не українці.

Востаннє заяви Макгрегора про те, що «від України майже нічого не залишиться» найближчим часом, були оприлюднені в російських ЗМІ наприкінці грудня.

Видання Insider зібрало висловлювання полковника від початку повномасштабного вторгнення і з’ясувало, що  прогнози полковника не відповідають дійсності.

Так, 27 лютого, через три дні після початку війни, він заявив в ефірі Fox News: «Зараз битва у Східній Україні практично закінчена, всі українські війська там здебільшого оточені та відрізані, на південному сході зосереджено від 30 до 40 тисяч людей, і якщо вони не здадуться у найближчі 24 години, я підозрюю, що росіяни зрештою знищать їх».

6 березня в ефірі Fox Business він знайшов пояснення, чому цього не сталося.

«У перші п'ять днів російські війська, на мою думку, діяли надто м'яко. Нині вони це виправили. Тож я сказав би, що ще 10 днів, і все має закінчитися. Але питання у тому, що збирається робити Зеленський. Росіяни ясно дали зрозуміти, що вони хочуть нейтральної України. Все могло б закінчитись кілька днів тому, якби він погодився з цим. А потім вони можуть скоректувати кордони, але східна частина України міцно перебуває в руках Росії, але знову ж таки росіяни не захоплюють територію. Вони знищують українські сили. Це їхня основна мета».

Ще за 10 днів полковник спробував вдати, що його прогноз справдився. У програмі Такера Карлсона на Fox News він заявив: «Для українців війна фактично закінчилась. Вони розбиті вщент. У цьому немає жодних сумнівів попри те, що повідомляють наші основні засоби масової інформації».

Черговий аналіз Макгрегор виклав в ефірі ультраправого кабельно-супутникового телеканалу Real America's Voice 7 липня:

«Війна, за винятком Харкова та Одеси, з погляду росіян переважно закінчена. Немає жодного наміру робити щось ще, тому що у росіян не надто  велика армія. Вони мають дуже обмежені збройні сили, і це їх задум, вони не хотіли створювати величезну армію, вони, звісно, не в змозі загрожувати НАТО, та й не стали б, якби не зазнали прямого нападу з нашого боку. <…>

Останнє, чого хоче Путін, це піти на захід від Дніпра і врешті-решт включити 20 мільйонів, 25 мільйонів українців до складу Росії. Він знає, що вони не хочуть бути частиною Росії, це ніколи не було його метою».

12 вересня в ефірі програми того ж  Карлсона Макгрегор знову заявив, що «ця війна може скоро закінчитися», і додав: «Українська армія знекровлена, десятки тисяч українських солдатів убиті чи поранені, Україна справді на волосині». 

Це було наступного дня після звільнення Ізюму, Балаклеї та Куп’янська – і перед тим, як українська армія звільнила  Херсон.

Заяви Макгрегора критикують навіть однопартійці. Наприклад, Ліз Чейні навіть запитувала публічно в каналу Fox News: «Навіщо ви постійно випускаєте Дагласа Макгрегора в ефір FoxNews, де він поширює путінську пропаганду та брехню? Це абсолютно не на користь Америці». Ще раніше вона назвала Макгрегора представником «путінського крила Республіканської партії». І навіть одна з найвідоміших журналісток Fox News Дженніфер Гріффін говорила про Макгрегора як про апологета Путіна, що спотворює факти.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join