Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Американського студента нібито відрахували за те, що заспівав на кампусі пісню про Путіна

Пропагандисти в анонімних телеграм-каналах, що поширюють проросійську риторику, публікують відео про те, що в США студента нібито виключили з Університету Флориди, бо він російською мовою публічно виконав пісню про Володимира Путіна. До відео додають лист про відрахування. Проте це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. За фразою «Did a brave thing at Campus Square today», яка показана на відео, вони знайшли оригінальний ролик у тіктоку. У ньому чоловік виконує іншу пісню, не російською мовою, і відео не містить згадок про відрахування з університету.

У тегах до відео співак вказав, що є «South African singer», «University of Johannesburg» і «UJ student». Що свідчить про те, що ймовірно він є студентом Університету Йоганнесбурга в Південній Африці.

Крім того, у відео чоловік зазначив, що виконував пісню біля Campus Square. Пошук на Google Maps показав, що у місті Йоганнесбург є торговий центр з такою ж назвою. Зображення локації в Google Maps збігається з локацією на відео — на це вказують блакитна та чорна вивіски й написи на них, чорний залізний паркан та наявність піску на вулиці.

Отже, про Університет Флориди або відрахування з нього через виконання пісні взагалі не йдеться. Для підробки листа про відрахування російські пропагандисти використали справжній лист про вступ до університету, який можна знайти у відкритих джерелах. Це підтверджується ідентичними підписами на обох документах.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати західних партнерів України та створити хибне враження кращої ситуації в Росії. Мовляв, Америка — лицемірка, бо цензурує своїх студентів.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join