Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Newspeak Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «братній народ»

Ідея «братнього народу» зародилася в радянські часи. Це ще одна спроба прив’язати історію Білорусі та України до Росії та заперечити існування білорусів і українців як окремих націй. Мовляв, усі ми єдині, історія у нас одна, кожен із нас — «брат і сестра». Комуністична пропаганда формувала образ України як російської колонії. Після здобуття незалежності України Кремль далі просував цей міф й стверджував, що білоруси, українці й росіяни історично нероздільні.

Загалом російському агітпропу вигідно використовувати риторику про існування  «братніх народів» навіть у контексті російсько-української війни. Адже неспровоковану агресію проти українців, їх геноцид Москва подає як «конфлікт» і просту «сварку» між слов’янськими народами. Нібито українців та росіян просто «посварили» та їм треба якнайшвидше «помиритися». У такий спосіб пропагандисти спотворюють реальність та приховують одну із цілей їхньої агресії — знищити українців як націю. 

Водночас це може впливати й на західні медіа, лідерів думок, які перебирають риторику про «конфлікт» народів. Наприклад, ще у квітні 2022 року президент Франції Еммануель Макрон в інтерв’ю телеканалу France 2 відмовився назвати дії Росії в Україні «геноцидом». Свою думку Макрон спробував пояснити так: «Я буду обережний із такими термінами сьогодні, тому що ці два народи (росіяни та українці. – Ред.) – брати». Уже у 2023 році він заявив, що прагне перемоги України й сподівається, що Росія зазнає поразки. 

Те саме відбувається із західними медіа. За ключовими словами «Ukrainian crisis» пошуковик видає низку матеріалів про «конфлікт» і так звану «кризу» в Україні. Власне, ця риторика дозволяє агітпропу применшувати свої злочини в Україні, адже це просто невеличка «сварка». В Україні триває війна, і росіяни вбивають українців, нищать цивільну інфраструктуру, перешкоджають спокійному життю.

Жодного «братнього народу» не існує, адже українці — окрема нація серед інших. Українці мають власну історію, традиції та звичаї. Україна та Росія історично розвивалися за різних умов і зазнавали впливу різних сусідів. 

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join