Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українці бажають смерті російським дітям

Анонімні телеграм-канали та пропагандистські медіа поширюють фото буцімто виробленої в Україні плитки шоколаду. На обгортці зображений хлопчик у шоломофоні з траурною стрічкою. Нібито шоколад називається «Смерть Альошки». Мовляв, прототипом обкладинки став реальний хлопчик Олексій з Бєлгородської області Росії, який вітав російських військових. Тепер, буцімто, йому бажають смерті за це. Це — неправда.

Ця світлина — фейк. Вперше її опублікували у проросійському акаунті у твітері. В описі зазначили: «українці бажають смерті дитині за те, що вона пишається своєю країною». Як повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, цей акаунт є каналом поширення антиукраїнської та антиамериканської пропаганди англійською мовою. Значна частина публікацій ‒ меми, колажі та інший графічний контент. Далі фейк поширили інші проросійські акаунти. Історія про хлопчика справді була у російському медіапросторі навесні 2022 року. Сюжети про нього зняли російські телеканали, зокрема щодо зустрічі хлопчика з російськими військовими та фотосесії у військовій формі.

Російська пропаганда використала символізм образу дитини, що пишається захисниками, щоб дегуманізувати українців в очах росіян.Схожу тактику агітпроп вже використовував для просування меседжу, що українці хочуть знищити всіх росіян, у тому числі й дітей.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join