Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Україна нібито заслуговує на помсту після атаки на Бєлгород

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в соціальних мережах, стверджують, що Україна нібито заслужила на обстріл військової інфраструктури у Києві та Харкові 2 січня. Мовляв, це є рівноцінною відповіддю на атаку Бєлгорода Збройними силами України 1 січня. Крім того, вони кажуть, що інформація про збиття російських гіперзвукових ракет нібито не відповідає дійсності, оскільки це не є технічно можливим. Усе це неправда. 

По-перше, низка візуальних матеріалів підтверджує, що Росія вкотре цілилась у цивільну інфраструктуру. Це є порушенням міжнародного гуманітарного права та суперечить офіційним заявам російської влади. Крім того, навіть з погляду тактики ведення війни атака, здійснена в цілях самозахисту як відповідь на численні ракетні обстріли України в новорічні дні, і цілеспрямований масовий ракетний обстріл з використанням 99 ракет, включно з 10 гіперзвуковими, не є рівноцінними явищами. Ба більше, Збройні сили України ще у травні 2023 року заявили, що використовують американський комплекс Patriot для успішного збиття російських гіперзвукових ракет «Кинджал». В англомовному сегменті інтернету можна знайти велику кількість інформації щодо збиття гіперзвукової зброї, зокрема про методи її визначення у просторі та нейтралізацію. 

Пропагандисти продовжують виправдовувати злочини росіян у різний спосіб. Вони хочуть створити хибне враження справедливості їхніх дій. Однак насправді йдеться про пошук та вигадування причин для продовження агресії, яку Росія і почала. Зокрема, під надуманими приводами, такими як «боротьба з нацистами» та «біолабораторіями США на території України». 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join