Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Україна нібито стає «Афганістаном Європи»

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах фрагмент інтервʼю американського економіста Джеффрі Сакса для Bad Faith — ютуб-каналу зі 129 тис. підписників. У цьому фрагменті Сакс стверджує, що Україна нібито стає Афганістаном Європи. Втім таке порівняння не є доречним та підіграє російській пропаганді. 

За словами економіста, американці були присутні в Афганістані роками, допоки там відбувалося руйнування всього: від інфраструктури до громадянської культури. Він каже, що це нібито дуже по-американськи — задля того, щоб «мати місце на шахівниці», просто спостерігати за цими руйнуваннями. На думку Сакса, те ж саме відбувається в Україні. Тобто основою для порівняння Саксом України та Афганістану є умовне американське втручання в обох країнах.

США вторглися на територію Афганістану внаслідок терористичної атаки 9/11, розпочавши війну проти терору. Метою інвазії було знищити на території Афганістану угруповання «Аль-Каїди» та скинути талібський уряд, який активно співпрацював з терористичними організаціями. Натомість війна України проти Росії почалася з повномасштабного вторгнення Росії. У цій війні США виступають країною-партнером, що відкрито підтримує Україну, надає фінансову та військову допомогу, але не надсилає своїх військових для участі в бойових діях. Тож недоречно просто відносити ці два кейси до іноземного втручання США. 

Для російських пропагандистів порівняння України та Афганістану є вигідним. По-перше, це допомагає деморалізувати українців, які, за такою логікою, воюють за те, щоб США утримували гегемонію. А Штати натомість нібито не закінчують війну миттєво, хоча здатні на це. По-друге, порівняння України та Афганістану дає проросійським пропагандистам підстави демонізувати США та, відповідно, підсилювати ідею того, що Росія воює за мир. По-третє, проведення аналогій між Афганістаном та Україною сприяє зниженню підтримки громадянами США фінансування України. Значна кількість американців вважає вторгнення в Афганістан помилкою та підтримує припинення американського втручання. Тож російські пропагандисти зацікавлені в поширенні наративу про поступове перетворення України на Афганістан.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join