Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Стало відомо, що НАТО планує атаку під фальшивим прапором на європейське місто з використанням «брудної бомби», — аби звинуватити Росію

У соціальних мережах поширили «новину», нібито член британського парламенту Ендрю Бріджен стверджує, що НАТО планує здійснити атаку під фальшивим прапором на європейське місто з використанням ядерної «брудної бомби» та в результаті звинуватити в цьому Росію.Але фактчекери VoxCheck розповіли, що Ендрю Бріджен не надає жодних доказів своєї тези. При чому, він неодноразово поширював теорії змови.

За допомогою зворотного пошуку вдалося знайти інтервʼю, уривок із якого поширили пропагандисти. Його опублікували 20 червня 2024 року на ютуб-каналі Resistance GB («Опір Великої Британії»). Журналісти The Guardian зʼясували, що на цьому каналі поширюють теорії змови, зокрема, і антивакцинаторські наративи.

Пан Бріджен не надав жодних доказів, імен експертів, деталей тощо, за якими цю інформацію можна було б перевірити. Заяву про «план НАТО підірвати бомбу» вже вигадали в російських каналах. Утім, у своїх дописах у X Бріджен теж просуває проросійські наративи, зокрема називає передачу військової допомоги Україні «ескалацією».

Росія спекулює на питанні застосування «брудної бомби», щоби посіяти недовіру до України й змусити світ витрачати ресурси на спростування звинувачень з боку пропагандистів. Комісія МАГАТЕ приїздила до України перевірити, чи справді розробляється «брудна бомба» на обʼєктах, про які стверджувала Росія, — Східному гірничо-збагачувальному комбінаті в Жовтих Водах та Інституті ядерних досліджень Національної академії наук України. Результатом перевірки стало те, що Агентство не виявило жодних ознак такої зброї на українських ядерних обʼєктах. 

Фейк про створення Україною «брудної бомби» — дзеркальна відповідь Росії, метою якого є спробувати переконати світ у тому, що саме Україна діє як терористичне угруповання. Це, до речі, один із найпоширеніших меседжів російської пропаганди, яка постійно намагається звинуватити Україну в тероризмі, мовляв, вона сама обстрілює цивільних українців і завдає ракетних ударів по своїй же критичній інфраструктурі. 

Читати ще: «Брудна бомба»: що це таке і навіщо Росія вигадала цей фейк?

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join