Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Спростування фейку, що через ракетний удар по Полтаві 3 вересня загинуло до 700 українських військових

3 вересня 2024 року російські війська завдали ракетного удару по Інституту зв’язку у Полтаві. Міністерство оборони України вказує, що часовий проміжок між тривогою і прильотом був коротким та застав людей під час їхньої евакуації до бомбосховища. 

Станом на 5 вересня стало відомо про 55 загиблих та 297 поранених.

Натомість у російських телеграм-каналах поширюють інформацію, що начебто внаслідок ракетного удару рф по Військовому інституту телекомунікацій та інформатизації у Полтаві кількість жертв нібито насправді складає 600-700 військових вбитими. Це, мовляв, підтверджують неназвані українські джерела. Удар нібито трапився під час шикування особового складу. 

Але фактчекери VoxCheck зазначили, що число у 600 озвучив екснардеп України Ігор Мосійчук. Хоча він згадує про 600 постраждалих та десятки загиблих — це не збігається з офіційними даними. 

Водночас Ігор Мосійчук не є надійним джерелом. — він вже був помічений у поширенні фейків та наративів російської пропаганди. Зокрема, Мосійчук просував тези про нелегітимність Зеленського, звинувачував у російському вторгненні українську владу,  стверджував, що війни можна було уникнути дипломатичним шляхом.

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join