Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Радіоактивна хмара з України нібито рухається на Польщу

Українські та російські ЗМІ поширили інформацію про лісову пожежу в районі Чорнобильської зони відчуження. Пропагандисти підхопили цю новину та використали її для залякування західної авдиторії, мовляв, Україна загрожує світові ядерним забрудненням, адже радіоактивні частки з України вже рухаються на Польщу. Однак це ― фейк, пишуть журналісти з проєкту StopFake.

Справді, 3 вересня 2024 року на території зони відчуження спалахнула лісова підстилка. Станом на 9 вересня ліквідація пожежі триває. «Наразі на місці працюють 399 рятувальників, 103 одиниці техніки від ДСНС, залучених із різних куточків України, а також 17 одиниць техніки від лісового господарства», ― ідеться в сьогоднішньому повідомленні ДСНС у телеграмі.

Проте радіаційний фон у зоні відчуження в нормі ― на території країни посилено контроль за радіаційними показниками, зазначає Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. Автоматизована система контролю радіаційного стану здійснює безперервний моніторинг у 39 пунктах, передаючи дані до диспетчерського центру щогодини, а в умовах надзвичайної ситуації – щохвилини. Також радіаційний фон контролює оперативна група радіаційної розвідки ДСП «Екоцентр». Усі показники радіаційного фону перебувають у нормі. 

У Київській міській державній адміністрації також не фіксують жодних відхилень від норми. Станом на сьогодні, 9 вересня, рівень забрудненості атмосферного повітря в столиці низький, а радіаційний фон по всьому місту – у нормі. 

Українські дані підтверджує й незалежний чеський ресурс моніторингу погоди Windy. Згідно з інтерактивною картою, що працює в режимі реального часу, в Україні основні параметри забруднення повітря, а також рівень радіаційного фону перебувають у допустимих межах. Над Україною немає жодних «радіоактивних хмар».

Цим фейком росіяни прагнуть дискредитувати Україну, стверджуючи, що вона несе загрозу ядерного забруднення для світу. Мета подібних заяв ― змусити країни-партнерки відмовитися від України та залишити її без будь-якої допомоги у війні проти Росії. 

Нещодавно ми вже фіксували схожий російський фейк. Тоді пропагандисти писали, що на Чорнобильській АЕС нібито стався викид радіоактивних елементів і хмара рухалася на Київ.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join